Hämeen Vientiyritys 2021 -palkinnon saajaksi on valittu hämeenlinnalainen Metsäkonepalvelu-konserni. Jo 50 vuotta toimineen yrityksen kasvu ja kansainvälistyminen on tapahtunut harkituin peliliikkein, laajakatseisella omistajapohjalla ja markkina-asemaa vahvistavin yritysostoin.
Metsäkonepalvelu Oy perustettiin vuonna 1970. Yrittäjä Timo Tolpan isä Tauno oli mukana perustamassa yritystä. Vuosien varrella yritys on tasaisesti kasvanut, niin orgaanisesti kuin yritysostojen kautta. Tänä päivänä Metsäkonepalvelu-konserni on alan suurin toimija sekä Suomessa että Ruotsissa.
”Yrityksessä on noin 60 osakasta. Toimivalla henkilökunnallamme on noin 10 prosentin omistus yrityksestä. Mukana on kahden perustajasuvun jälkeläisiä, joten luopumishalukkuutta on ollut todella vähän”, kertoo Timo Tolppa.
Timo Tolppa kertoo hiljattain jääneen aktiivisesta toiminnasta eläkkeelle. Yrityksen toimitusjohtajaksi pestattiin vuonna 2020 metsä- ja konealan kokenut ammattilainen Janne Märkälä.
MKP-konserni kuvailee toimintaansa ytimekkäästi: ”koneellisen puunkorjuun palveluita asiakkaiden tarpeisiin”. Asiakkaina on Suomen isoimpia metsäyhtiöitä, sahayhtiöitä, metsänhoitoyhdistyksiä, sähköyhtiöitä ja Metsähallitus.
”Metsäyhtiöt ostavat metsänomistajilta puuta. Me hakkaamme puut ja hoidamme niiden metsäkuljetuksen tien varteen, josta autokuljetusyrittäjät kuskaavat puutavaran tuotantolaitoksiin. Toteutamme myös joitakin erikoistöitä, kuten hakkuutähteen ajoa, maanmuokkausta ja uuden metsän kylvöä”, kuvailee Janne Märkälä.
Metsäkonepalvelun Etelä-Suomen toimintoja johdetaan Hämeenlinnasta. Tytäryhtiö Kone-Yijälä Oy hoitaa Jämsästä käsin puunkorjuuta eteläisen Keski-Suomen alueella. Ruotsin tytäryhtiö MPK Sverige AB:n keskuspaikka on Eksjö ja toiminta-alue kattaa osia Smålandista ja Itä-Götanmaasta. Koko konsernin liikevaihto viime tilikaudella oli noin 26 miljoonaa euroa ja töissä on noin 160 henkilöä. Tästä emoyhtiön osuus oli noin 15 miljoonaa euroa, ja loput tytäryhtiöillä lähes samansuuruisin osuuksin.
”Suurin osa työskentelee tuotannossa: koneenkuljettajana, asentajana ja lavettikuljettajana. Toimihenkilöitä on johdon, talouden ja työnjohdon tehtävissä 14. Koneita – harvestereita, kuormatraktoreita ja muita erikoiskoneita on yhteensä hiukan yli sata”, kuvailee Märkälä.
Suurimmalla osalla metsäkoneen kuljettajista on takanaan opinnot metsäkonekoulussa. MKP toimii aktiivisesti oppilaitosyhteistyössä ja ottaa mielellään uusia osaajia kasvamaan ammattiin.
”Metsien käsittelyyn, luonnon hoitoon ja puutavaran laatuun liittyvät vaatimukset ovat korkeat. Enää ei voi tulla alalle pystymetsästä”, toteavat Timo ja Janne yhteistuumin.
Osaaminen ja tehokkuus vientituotteena
Kansainvälistymisen ensiaskeleita kokeiltiin jo 1970-luvulta lähtien, mutta selkeä käänne tapahtui vuonna 2011, jolloin nykyinen Ruotsin tytäryhtiö ostettiin. 2020 loppupuolella markkina-asemia vahvistettiin ostamalla Reko Gallringsentreprenad Ab:n toiminnot. Kasvuharppaus Ruotsiin oli seuraus omasta kasvustrategiapäätöksestä. Useamman vuoden prosessin tuloksena löytyi sopiva ostettava yritys. Uusien kohdemaiden löytäminen ei ole ollut kasvustrategian itsetarkoitus.
”Se, missä olemme olleet vahvoja Ruotsissa, on suomalainen, maailman hienoin logistiikkaosaaminen metsäkuljetuksissa. Siihen liittyvät toimintatavat ja tehokkuus ovat oikeasti vientituote”, kehuu Timo Tolppa.
Kahdenlaista keskustelukulttuuria
Ruotsi on melko samankaltainen yritysympäristö kuin Suomi. Tähän vaikuttaa vahvasti myös EU-lainsäädännön yhtenäisyys.
Timo Tolppa toteaa, että ruotsalainen diskuteeraus ei ole ihan tuulesta temmattua. Päätösten ja muutosten läpivienti ei välttämättä ole niin dynaamista kuin Suomessa. Suurin haaste on maasta ja paikasta riippumatta sama: pitää kannattavuus ja työn tuottavuus hyvällä tasolla.
”Työntekijöillä esimerkiksi irtisanomissuoja ja sosiaaliturva ovat Ruotsissa paremmin suojatut. Kilpailukykyä vertailtaessa metsäkoneinvestoinneissa kannattavuus tulee vuosittaisista käyttötunneista. Suomessa on hieman helpompi löytää työvoimaa kaksivuorotyöhön”, valottaa Märkälä.
Yrittämisen riskinotossa kansainvälistymisaskeleet saattavat hyvinkin olla sitä potenssiin kaksi. Kun lähdetään laajentamaan vieraalle maalle, mitä kannattaisi ottaa huomioon?
”Oma kokemuksemme on se, että yksiköitä pitää lähteä vetämään omistajaohjauksessa. Ei niin, että ostetaan liiketoiminta ja annetaan sen jatkua entisenlaisena. Ruotsin toiminnoissa pääomamme on kumipyörillä, ei rakennuksissa. Tämä on helpottava tekijä, jos omaisuutta on tarpeen siirtää muualle tai realisoida”, toteaa Timo Tolppa.
MKP-konsernin hallituksessa on laaja-alaisesti osaamista niin toimivan johdon kuin omistajien puolesta. Hallituksessa on yksi jäsen työntekijöiden edustajana.
”Meillä on sopivasti omistajien kokemusta, metsäalan ammattitaitoa, suuryhtiömäistä jämäkkyyttä, strategiaosaamista ja myös ulkopuolista näkemystä. Hallitustyössä arkipäiväisten asioiden lisäksi pyrimme tähyämään kauas eteenpäin”, kertoo Timo Tolppa.
Hämeen Yrittäjät paikallisyhdistyksineen valitsevat vuosittain Hämeen Vientiyritys 2021 -palkinnon saajan.
Vientipalkinnon myöntämisen valintaperusteita ovat:
• Määrätietoinen toiminta yrityksen vientitoiminnan edistämiseksi
• Vientikelpoisten tuotteiden tai palveluiden kehittäminen
• Suoran viennin osuus liikevaihdosta
• Yrityksen kasvu ja kannattavuus
• Muut asiaan vaikuttavat seikat