Kaivantotyössä viihdytään! Työ koetaan mielekkääksi ja oma työkyky pääosin hyväksi. Työmaan hyvä ennakkosuunnittelu, asianmukaiset työvälineet, mukava työilmapiiri ja ergonomiset työtavat auttavat jaksamaan. Tiedot käyvät ilmi TTS Työtehoseuran ja SYKLI:n TuTu - Tulosta ja turvallisuutta maarakennusalan yhteistyöllä -hankkeen työhyvinvointikyselystä.
Hyvä ennakkosuunnittelu lisää työhyvinvointia
Keskeisiä tekijöitä ovat toimijoiden välinen yhteistyö, hyväkuntoiset työvälineet ja työmaan siisteys. Työmaan liikennejärjestelyt, katu- ja työalueen suojaukset sekä kaivantoturvallisuus ja työergonomia ovat myös tärkeässä roolissa. Fyysinen ja psyykkinen turvallisuudentunne vaikuttavat siihen, miten kaivantotyössä viihdytään ja millaiseksi oma työhyvinvointi koetaan.
Fyysistä kuormitusta hallitusti
Perähenkilön työssä on paljon kyykistelyä ja polvillaan työskentelyä epätasaisella alustalla. Vartalo on usein kumartuneena ja käsissä on taakkaa. Maa-ainesta siirrellään osin jalkoja apuna käyttäen, jolloin nilkat ja polvet ovat kovilla. Putkien siirtely käsivoimin voi aiheuttaa työntekijän horjahtamisen. Täryn käyttö aiheuttaa käsiin ja koko vartaloon tärinää ja laite on äänekäs.
TTS:n mukaan työmaahavainnot osoittivat, että etenkin kokeneiden työntekijöiden työtavat ovat hioutuneet ergonomisiksi ja fyysistä työkuormitusta hallitaan hyvin. Työhyvinvointikyselyn tulokset tukevat havaintoa, sillä suurin osa vastanneista ilmoitti kokevansa työkykynsä hyväksi.
Kaivantotyö kuormittaa myös psyykkisesti
Kaivinkoneenkuljettajalta vaaditaan tarkkuutta lapiomiehen ollessa kauhan työskentelyalueella. Perämies on ajoittain selin kauhaan ja voi jäädä myös katveeseen. Kuulosuojaimet ovat tärkeä osa työturvallisuutta, mutta ääntä eristävinä ne vaikeuttavat ympäristön havainnointia. Raportti toteaa, että yhteinen ymmärrys käsin viitotun viestinnän merkityksestä on työparin välillä välttämätöntä.
Työturvallisuus tärkeä osa työhyvinvointia
Kaivantoturvallisuus varmistetaan putoamissuojin. Työalue rajataan työmaan turvaamiseksi ja myös siksi, että työmaa on turvallinen ohittaa. Maassa oleva työmaatarvikkeisto, putket ja johdot sekä käsissä kannettavat taakat lisäävät putoamis- ja kompastumisvaaraa. Työntekijä joutuu harkitsemaan useita kertoja päivässä oman riskinottonsa rajoja, joka saattaa kuormittaa psyykkisesti. Työturvallisuuden varmistaminen vaatii ammattitaitoa, työryhmän keskinäistä luottamusta, yhteispeliä ja yhteisiä toimintatapoja.
Kaivantotyössä viihdytään
Työhyvinvointikyselyllä kartoitettiin muun muassa kaivantotyön mielekkyyttä ja työn hallintaa, kommunikaation tasoa sekä työilmapiiriä ja sosiaalisen tuen tarvetta. Vastaajilta kysyttiin myös perehdytyskäytännöistä, työn organisoinnista ja johtamisesta. Tulosten mukaan kaivantotyö koetaan mielekkääksi ja oma työkyky pääosin hyväksi, mutta kommunikaatiossa ja viestinnässä on puutteita.
TTS:n kysely linjaa yhteenvetona, että kiire sekä eri työvaiheiden aikataulullinen yhteensovittaminen ja työn keskeytykset turhauttavat.
Myös etukäteissuunnittelu eri urakoitsijoiden ja työvaiheiden välillä on tärkeää.
Hyvin suunniteltu työ ja rauhallinen, jouheva tekeminen ergonomisilla työmenetelmillä vievät työtä eteenpäin ja vähentävät kiireen tuntua, jolloin työntekijä voi keskittyä laatuun. Hyvin tehty työ lisää oman työn arvostusta, hallinnan tunnetta ja työhyvinvointia.